87-850 Choceń, Ługowiska 1 koło Włocławka

Czy dieta alkoholika jest ważna w kontekście zdrowienia?

Dieta alkoholika - kieliszek wina i jedzenie

Uzależnienie od alkoholu to choroba wymagająca pomocy profesjonalistów. Ma ona zarówno charakter psychiczny, jak i fizyczny, co utrudnia samodzielną walkę z nią. Konieczne jest działanie na kilku polach. Potrzebna będzie detoksykacja organizmu oraz paca psychologiczna, która pozwoli przezwyciężyć szkodliwe przyzwyczajenia i nauczy żyć bez nich. Coraz częściej specjaliści z ośrodków terapeutycznych mówią, że równie ważna jest dieta alkoholika. Sprawdź, dlaczego to tak istotny aspekt.

Podwójny charakter problemu

Schorzenie związane z nałogiem ‚procentowym’ niszczy w dwojaki sposób. Po pierwsze jest to destrukcja układu nerwowego, która objawia się zaburzeniem świadomości, postrzegania rzeczywistości i kłopotami z zachowaniem równowagi emocjonalnej (depresja, apatia, brak empatii, agresja, szkodliwe nawyki, bez których ciężko funkcjonować). Drugi wymiar to bezpośrednie uszkadzanie poszczególnych narządów niezbędnych do życia. Mowa tu przede wszystkim o wątrobie, nerkach, trzustce, sercu, osłabieniu odporności czy upośledzeniu gospodarki hormonalnej oraz układu krwionośnego. Jeśli alkoholik zastosuje specjalną dietę, znacznie usprawni proces odwracania niekorzystnych zmian i wspomoże odbudowywanie kondycji poszczególnych organów.

Wpływ odżywiania na leczenie

Wprowadzenie procesu regularnego przyjmowania odpowiednich posiłków przyczyni się do szybszego odzyskania równowagi psycho-fizycznej. Kondycja i ogólny stan nałogowca są bardzo nadszarpnięte. Dlaczego tak się dzieje? Po pierwsze alkoholizm pozbawia organizmu cennych minerałów i witaminy, po drugie zaś jest przyczyną zaburzenia procesów przemiany materii.

Jest to związane z faktem, że część zapotrzebowania na niezbędne tłuszcze, węglowodany i białko, chory pokryje wraz z napojami ‚procentowymi’, co znacznie zaniża chęć jedzenia. W efekcie uzależniony przestaje przyjmować pokarm w potrzebnej ilości, wartości odżywcze nie są dostarczane, organizm nie ma czego trawić i pojawia się efekt niedożywienia, który stopniowo prowadzi do obumierania tkanek i narządów. Właściwa dieta alkoholika zacznie uzupełniać niedobry, co rozpocznie naprawę dokonanych zniszczeń i powolne wracanie do zdrowia, odzyskiwanie kondycji fizycznej, a także psychicznej.

Indywidualne zaplanowanie posiłków

Warto zaznaczyć, że jadłospis nie stanowi właściwego leczenia choroby. Jest to jedynie proces o charakterze wspierającym. W żadnym stopniu nie zastąpi on koniecznego oczyszczenia z nagromadzonych toksyn, a przede wszystkim regularnej pracy ze specjalistami, którzy przeciwdziałają uzależnieniu. Dietę alkoholika powinno się opracowywać w sposób indywidualny. Oznacza to, że nie istnieją żadne złote zasady dotyczącego tego, co chory powinien jeść oraz w jakiej ilości. Każdy organizm ma inną odporność na działanie trucizn, dlatego pacjenci są w różnym stanie fizycznym i charakteryzują się odmiennymi stopniami poczynionych szkód w narządach, a tym samym potrzebują suplementacji niejednakowych składników.

To właśnie z tego powodu należy zgłosić się do specjalisty od żywienia. Dietetyk przygotuje posiłki idealnie dopasowane do zapotrzebowania, na bazie produktów bogatych w cenne dla danej osoby składniki. Równie istotna będzie kaloryczność, udział proporcji poszczególnych wartości odżywczych, a być może także godziny konsumpcji. Jedynie tak zaplanowana dieta alkoholika może wspomóc proces powrotu do właściwego stanu.

Co jest istotne w diecie nałogowca walczącego ze schorzeniem?

Istnieją składniki, które są szczególnie wypłukiwane nadużywaniem alkoholu. U osób stale pijących z pewnością pojawią się niedobry:

  • witamin A, B1, B2
  • potasu
  • magnezu
  • wapnia
  • kwasu foliowego
  • fosforanów

Minerały te występują w owocach i warzywach, dlatego ich spożywanie jest niezwykle ważne. Chory walczący z alkoholizmem będzie potrzebował także dużo białka, które ogólnie zwiększy jego siły. Warto zatem wprowadzić spożycie chudego mięsa, roślin strączkowych oraz nabiału (który dodatkowo będzie uzupełniał wapń). Jednocześnie istotne jest, żeby zmniejszyć udział w diecie tłuszczów nasyconych, które zawyżają poziom cholesterolu.

Podsumowanie

Leczenie patologicznych przyzwyczajeń do napojów z ‚procentami’ to proces, który wymaga pomocy specjalistów i odbycia terapii w profesjonalnym ośrodku zwalczającym uzależnienia. Konieczne będzie zarówno fizyczne oczyszczenie narządów z nagromadzonych toksyn, jak i pomoc psychiczna. Niezwykle istotna jest indywidualnie opracowana dieta dla alkoholika, która wzmocni organizm i przyspieszy proces zdrowienia. Chodzi o jak najszybsze odbudowanie siły i kondycji, a także wypełnienie niedoborów cennych składników.



Autor: Zespół Oaza | Opublikowano: 2019-06-25 | Ostatnia aktualizacja: 27 czerwca 2019